joi, noiembrie 19, 2009

Ce e BUNUL SIMŢ?

"Bunul simţ e geniul umanităţii." ( Goethe)

Şi pentru că am intrat pe ultima sută de metri a campaniei electorale, o campanie muuult mai liniştită decât altele dinainte, nu am putut să mă abţin de la a scrie şi eu ceva... În ce situaţie m-am aflat la un moment dat...
Probabil majoritatea persoanelor care citesc blogul meu, vor evita să citească postul acesta sau probabil voi primi o groază de critici însă îl voi scrie oricum, pentru că asta simt în acest moment şi sincer sunt uimită de mine că m-am abţinut până acum a-l scrie...
Deci să începem cu începutul... Cei care mă cunosc personal, ştiu despre mine că lucrez ca şi ospatară într-un club. Ei bine, pe la mijlocul campaniei electorale, se organiza la noi un chef al liberalilor, la care trebuia să-şi facă prezenţa şi candidatul lor la preşedinţia României, domnul Crin Antonescu, aflat la Arad cu ocazia campaniei.
Normal că fiind campanie electorală, iar eu nefiind liberală, purtam la mână, foarte discret, o brăţară cu însemnele altui partid decât al celor aflaţi în club la chef.

"Bunul simţ înseamnă talentul de a vedea lucrurile aşa cum sunt şi de a face lucrurile aşa cum ar trebui făcute." (C.E.Stowe)

Cum bine se ştie, într-un club sunt 2 sau mai multe ospătare care îşi împart sala cum vor ele, ca să le fie mai uşor. La noi suntem 2 ospătare, eu şi Laura, colega mea. Membrii partidului mai sus menţionat aveau rezervat doar jumătate de club. Am avut marele noroc ca în acea seară să nu fie jumatatea ACEEA de club partea mea, ci cealaltă. Dar totuşi venind un număr foarte mare de PNL-işti, n-au încăput doar pe partea lor, au mai ocupat din mese şi pe partea pe care serveam eu. Şi mă întâlnesc cu o cunoştiinţă de-a mea, de care habar nu aveam că e liberală, sau o fi influenţat-o prietenu-so, cine ştie? Şi mai stăm noi la discuţii, îi arăt brăţara, ea râde, în schimb iubitul ei, un tip prezentabil de altfel, la costum, elegant... Dânsul se simte atacat şi mă întreabă DE CE port eu acea brăţară. Da, era o brăţară cu "Băsescu Preşedinte!" Îi răspund pur şi simplu că VREAU să o port, îmi place pur şi simplu de câţiva ani dl Băsescu şi îl susţin în continuare.

"Bunul simţ este însuşirea, puterea de a judeca bine şi de a distinge ce-i adevărat de ce este fals." (Descartes)

Auzindu-mă, prietenul cunoştiinţei mele începe să se simtă şi mai atacat şi continuă să mă ia la întrebări. Nu aveam nici un chef de polemică aşa că am cedat, i-am condus la o masă şi i-am întrebat frumos ce le aduc de băut. Comandă pe care mai bine nici nu o scriu... de fapt e final de campanie oricum : 2 sucuri şi "4-5 pahare GOALE de tărie".

"Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani." ( A. Eistein)

Şi acum să pun o întrebare: Domnilor liberali UNDE E BUNUL SIMŢ pe care atât l-aţi invocat în această campanie electorală?? Îi cer barmanului ce trebuia să le duc, foarte indignată că aşa ceva se întâmplă... La care barmanul îmi spune: "Tratează-i ca pe nişte clienţi obişnuiţi, chiar dacă sunt liberali şi tu nu eşti!" Aici ţin să menţionez că NU are deloc dreptate. Un client obişnuit de la noi din club nu vine cu băuturi din afara clubului şi cere ospătarei fără nici un pic de ruşine pahare GOALE! Dar m-am resemnat, am tras o gură de aer puternică şi i-am tratat ca pe nişte clienţi obişnuiţi ai clubului, cu zâmbetul pe buze. Ei bine, când le duc totuşi comanda la masă, acelaşi tip, prietenul cunoştiinţei mele, din nou începe cu întrebările. Şi la un moment dat rosteşte întrebarea: "Te simţi reprezentată de un preşedinte BEŢIVAN?"

“Bunul simţ este când te porţi aşa, ca să faci pe cei din jur să se simtă bine.”

Eu, probabil pentru că am tras gura aia de aer înainte să merg la masa lor, cu zâmbetul pe buze i-am replicat că nu mai răspund provocărilor lui sau atacurilor, e mai diplomat aşa. În momentul următor, mă anunţă că domnul Crin Antonescu va veni în acea seară la noi în club alături de lideri ai Partidului Naţional Liberal din Arad. Cum doar pe partea mea mai era o masă liberă şi REZERVATĂ, presupunea şi distinsul domn liberal că eu voi fi cea care va servi la masa lor. Şi atunci îmi spune: "Dă-ţi jos brăţara!" Mie, nu-mi venea să cred ce aud, l-am rugat să repete. Mi-a repetat aceeaşi chestie. I-am răspuns că e dreptul meu să o port şi nimeni nu poate să-mi interzică asta. Şi acelaşi tip, îmi spune că dacă nu vreau să o dau jos de bună voie, vorbeşte el cu şeful meu. I-am răspuns foarte senină că se va rezolva. Am vorbit cu şeful meu, zicându-i că dacă îmi cere el să-mi dau brăţara jos, atunci mi-am dat pe loc demisia şi am plecat acasă. Nu a fost cazul, pentru că am cedat masa respectivă colegei mele de lucru. După ceva timp, au ajuns şi liderii locali ai PNL, au stat la acea masă câtva timp, şi au plecat.
După câteva minute bune, se simţea o mare agitaţie, o presiune în aer: ajunsese domnul Crin Antonescu cu ai lui! Liberalii s-au ridicat toţi în picioare, a început piesa "We are the champions!" a genialei trupe Queen, s-au auzit multe aplauze, nici nu s-a terminat piesa şi deja sala s-a calmat. Adică dl Crin deja părăsise clubul. ... ... ...
M-a apucat într-un fel râsul... adică ironic... asta a fost TOT? :)) Şi da... s-a stresat lumea degeaba în acea seară...
Dacă pe dl Antonescu atât îl interesează de membrii partidului din care face parte, ce să mai spunem de restul populaţiei?(făcând comparaţia cu cele întâmplate la club, cred că dânsul nici nu şi-a dat seama că doar jumate din club e ocupat de liberali, pe restul s-a făcut că nu-i vede) ...
Cică Revoluţia BUNULUI SIMŢ... Îl aveţi din PLIN domnule Crin Antonescu! :-) Şi la fel şi CÂŢIVA membrii ai partidului d-voastră. Nu generalizez, pentru că nu sunt exagerată, spre deosebire de alţii. Deci din nou întrebarea:

Despre ce BUN SIMŢ e vorba? La care din definiţiile BUNULUI-SIMŢ vă refereaţi?

Eu una cel puţin m-am lămurit în acea seara. Şi o spun cu maximă sinceritate: dacă nu treceam prin seara respectivă, poate că îmi era greu să mă decid cu cine votez duminică! Acum e hotărât! Măcar Băsescu, pe mine personal nu m-a dezamăgit... Îi rog şi pe cei care îmi citesc acest articol să îşi pună simpla întrebare:" Cu ce m-a dezamăgit PE MINE Băsescu?" Dacă nu găsesc răspunsul la această întrebare e clar că sunt manipulaţi... o mare parte a populaţiei e manipulată fără să-şi dea măcar seama! Multă lume cu care am vorbit, mi-a spus că merge la vot, dar votează cu oricare altul decât Băsescu. Când întrebam "DE CE?" nu aveau nici un răspuns...
E foarte important să MERGEŢI la vot. Mai uitaţi-vă la programele de ştiri, interesaţi-vă cât de cât de fiecare candidat, pentru a nu da votul unui om care nu merită să vă reprezinte pe voi, şi întregul popor român. Dacă nu aţi găsit o persoană de care să fiţi siguri că vă reprezintă, nu zic atunci să nu mergeţi la vot, ci anulaţi-vă votul. Puneţi 2 ştampile pe buletin şi gata. DAR măcar aveţi conştiinţa împăcată că aţi contribuit cu ceva pentru voi şi pentru restul populaţiei. Mă deranjează enorm când aud persoanele care nu au fost la vot în viaţa lor cum comentează că nici nu are rost să meargă la vot că oricum nu va fi bine niciodată, că tot la fel e viaţa în România, că nu va fi nici o schimbare, că toţi sunt corupţi, etc... Ce drept au ei să comenteze din moment ce nu au contribuit cu absolut nimic la ceea ce este sau a fost România? Nu au nici un drept. Atunci vorba unui prof de-al meu de la facultă: Ar trebui să tacă măcar din gură dacă nu acţionează cu nimic.
Ca încheiere, mă bucur că am scris acest articol, chiar nu am mai scris demult, şi mă simt extraordinar de bine exprimându-mă în scris. Aştept şi comentarii dacă vreţi, şi voi răspunde la ele, cum voi avea ceva timp liber! :)


Sper să citească cât mai multă lume acest articol...

18 comentarii:

Raluca Teodorescu spunea...

Interesant, combati bine domnisoara ospatar :))
Corect, ala daca avea probleme cu noantza/culoarea portocaliu trebuia sa devina brusc daltonist. Esti liber sa faci cum vrei si ce vrei in limitele prevederilor legale.
2. Sustin ideea ta cu "plangagiosii". Am scris si eu pe blogul meu! Fratilor, nu va mai plangeti! Vreti schimbare? Luati stampila, e singura arma pe care o avem! Si asa o avem o data la 5 ani.
3. Nici un candidat nu e cu stea in frunte. Fiecare le are pe ale lui, sunt unii patologici (Vadim) si unii care au inventat o gradatie a prostiei, becalul (Becali). Sunt, la fel, unii care i-ar vota. Dar fiecare voteaza cum doreste.

ManueLLa spunea...

Corect! Mersi de primul comentariu Karelia! :P

iuliana spunea...

ieri am trait niste momente in care nu mi-a venit sa cred ca sunt in romania...acum citesc ce scrii tu si nu pot sa ma gandesc decat la ferma animalelor...si la alte vorbe intelepte...pe care le-au dat unii de-a lungul timpului ...ca pana la dumnezeu te mananca sfintii...capu sus frumusica noastra ...stii tu ca sa inchei tot cu panseuri...cainii latra ...caravana trece :)

Pappy spunea...

M-ai rugat sa comentez. Am sa o fac, citandu-l pe Crin Antonescu. In contextul in care era vorba de schimbare inclusiv in cadrul PNL d-l Crin Antonescu a declarat: "Sansa mea de a ajunge presedinte a fost faptul ca nici cei din partid (PNL n.a.) nu m-au crezut intru totul". Am incercat sa reproduc cat mai fidel citatul. Din memorie.

Deci: cand e vorba de bun-simt schimbarea trebuie sa inceapa cu noi insine. Noi suntem persoane diferite. L-as diferentia pe Crin Antonescu de cei despre care vorbesti. Pentru ca am o sursa directa. Si ca o nota personala... Daca la incputul campaniei nu aveam de gand sa ma duc la vot, in virtutea unei mode, omul asta mi-a schimbat optiunea.

Pe Basescu l-am votat odata. Traim bine?

Trebuie sa-i schimbam daca pana lucrurile se schimba in bine. De cate ori este nevoie.

Vei gasi la postarea "Punctul 8 de pe blogul http://irinoiucristi.blogspot.com link la situl lui Crin, ca sa te poti informa cat mai corect. Trebuie doar sa dai click pe numele lui.

Pappy spunea...

Uite un alt site unde scriu mai multi oameni cu convingeri politice diferite de a mea. Un lucru e clar. NU BASESCU! NU GEOANA! I-am vazut la lucru...

http://mahmurintrefantome.blogspot.com/2009/11/nu.html

simona s. spunea...

Sal, Manu!
Iti pierdusem adresa blogului, bine c-ai pus-o iar pe mess.
Fain comentariul, nu ca eu as fi avut vreun dubiu asupra falsitatii dictonului liberal. Sa mai citez din Orban: "votantii lui Basescu sunt alcoolicii, tigancile si prostituatele"?- si asta din partea unui asa-zis liberal, al carui cuvant de ordine ar trebui sa fie toleranta? Valabil si pt. indemnul Crinului de-a vota in turul 2 pe oricine in afara de Base, inclusiv Rudotel sau Ciobanul. N-ai fost la o dezbatere a lui Crin in Aula MAgna a UVT, cand s-a stropit cu glorie, nestiind sa raspunda la o intrebare(ce-i drept mai greuta) a a unui student...De fapt, cred ca nici n-a inteles-o...Sa mai amintesc cuiva de politica radical-socialista din timpul cabinetului Tariceanu II? De Quariu, Adomnitei, Remes? Astia ce sunt, repere de moralitate?
Da, majoritatea populatiei e complet imbecilizata de televiziuni, de mercenari ca Badea, Gadea, Ciutacu. Nu mai vad nimic, nu mai gandesc nimic, halesc totul pe nemestecate. Pt ca da, traiesc mult mai bine decat in epoca lui Nastase, cand coruptia a devenit sistemica, dar era liniste, nu-i asa? Pot sa se plimbe liber prin toata lumea tot datorita oamenilor lui Base, Monica Macovei si Blaga. Dar au uitat toate astea, c-asa-i romanul. Isi uita sistematic istoria, si-o ia de la capat.Uffff, cate ar mai fi de spus.....Eu urmaresc o constanta: Justitia. Si-o vad pe Monica Macovei la dreapta lui Preshe si-mi ajunge: e garantia ca dreptatea si adevarul sunt de partea lui.
Mai barfim la scoala. Pupici

Anonim spunea...

Felicitari pentru civism. Din pacate prea multi dintre noi se declara dezabuzati politic, de parca politicul poate sa iti strice la sanatatea vietii individuale. Imi plac oamenii care fac alegeri si totodata si le asuma. Corect comentariul despre manipulare.
Cat despre portretul activistului liberal, nu cred ca un pedelist ar fi reactionat diferit... Din pacate avem tot felul de specimene neavenite prin partide.

(s)

Anonim spunea...

Avand in vedere ca sistemul de invatamant este partea care ma doare, o sa spun si eu de ce "Nu traim bine !" Atat timp cat "Domnul" Basescu, mult prea inalta sa betivanime, considera ca unui student ii sunt suficienti 170 de lei sa traiasca o luna intreaga, imi permit sa o spun fara niciun fel de dubiu ca o ducem cat se poate de prost. Si nu, nu este vorba de un anumit lucru care se intampla unde studiez eu, ci este Legea Nationala a Educatiei prin care "Bursele trebuie sa acopere cheltuielile de cazare si masa". Nu vreau sa intru in clisee verbale si sa incep sa spun ce nu am, dar vreau sa se tina cont de faptul ca studentii reprezinta 80 % din mediul universitar. Datorita noua isi achizitioneaza "costumele" ML-uri, X5-uri si alte Q7. Sunt constienta ca toti candidatii adopta discursuri politice manipulatoare, dar pot macar sa sper la imbunatatire si nu din naivitate, din pura incredere.
Iti respect decizia, ai dreptul la o parere, dar daca tu consideri ca un post de ospatar te multumeste, daca este tot ce ti-ai dorit tu vreodata, atunci inseamna ca o duci bine in adevaratul sens al cuvantului !

ManueLLa spunea...

pt Anomin 2: Studentă sunt si eu. Nu am spus ca m-ar multumi postul de ospatar, DAR lucrez ca sa am si ceva bani. Cum ai spus si tu, bursele sunt mici. Insa nimeni nu-ţi interzice sa si lucrezi in timpul facultaţii. Şi crede-mă că se poate. E mai greu, dar e posibil.

ManueLLa spunea...

pt Iuliana: Ce momente ai trăit şi tu? :))

ManueLLa spunea...

Pentru Pappy: Ei şi acum ce se va întâmpla? Dacă Dl Crin se aliază cu Geoană?
Mai e valabil: Nu Băsescu - Nu Geoană?

ManueLLa spunea...

Pt Simona: Mersi de comentariu :) Referitor la vizita domnului Crin la noi la facultă, chiar nu ştiam că urma să vină. Asta e.
Referitor la dna Monica Macovei, ai dreptate. Păcat că nu toată lumea îşi dă seama de asta.
Lasă că vedem în turul 2 ce o să urmeze :))

ManueLLa spunea...

Pentru Anonim 1 (s) : Mulţumesc pentru critică! :) Şi referitor la ultima parte, cu activistul liberal... hmmm... nu sunt în măsură să te contrazic, pentru că da, ai dreptate, tot felul de specimene avem prin partide. :)

Flavyo spunea...

Ciao...foarte bine ai facut meriti felicitari!...talharii astia nenorociti nu au pic de onoare si respect pentru nimeni....doar la tv ii vezi cum isi mestesugesc vorbele,ca oamenii fara prea multa educatie sa realizeze cat ingrijorati sunt ei de tara asta...eu unu nu am votat cu Basescu in turul 1 dar si asa mi se pare cel mai simpatic si de treaba dintre toti dpdv al prezentei sale...faptul ca nu l-am votat are de-a face cu unele actiuni intreprinse de el si de partidul lui pe plan politic,care sincer m-au dezamagit.Insa asta n-o sa ma impiedice deloc sa il votez in turul 2.Nu vreau sa fiu impotriva nimanui dar si eu am fost martor la exact asa un "chef" politic intr-un restaurant,unde de data asta erau membrii..(scz dar chiar exact ei au fost) PD-L...la care un reprezentant local,un fel de stab,s-a imbatat "ca un porc" strigand si vorbind la telefon,dand ordine nu stiu cui,de parca era singur in local.Exact asa cum zici tu,un coleg de-al lui a plecat afara si a venit IN RESTAURANT cu 3 sticle de vin alb pe care le-au si consumat fara retineri.(banuiesc ca e un fel de rasplata de la partid).Concluzia e ca toti sunt exact la fel,nu le pasa decat de binele lor,chiar daca,reprezentantul lor e un tip simpatic si de treaba care chiar vrea sa ajute cu cat poate tara asta.In mare nu greseste cel ce zice ca politicienii sunt niste escroci avari carora nu le pasa de nimeni si de nimic in afara de binele personal si atata timp cat si ceilalti,putini,dintre ei care chiar au intentii bune sunt dependenti de puternici oameni de afaceri,patroni de trusturi de presa si chiar influente externe,nu o sa evoluam si nu o sa depasim stadiul asta de democratie post-comunista imbibata in coruptie la cel mai inalt nivel.te pup! o seara faina!Flavyo

are importanta? spunea...

Chiar nu are importanta cine esti tu si din ce traiesti, nu cred ca intereseaza pe cineva acest lucru din moment ce vorbesti critic despre cei care sunt importiva lui basescu; din moment ce nu ai sesizat toate neajunsurile pe care le are "tara" noastra este clar ca perioada prin care trecem ori nu te-a afectat prea mult ori esti atat de naiva sa crezi ca din cauza altora suntem in aceasta situatie. Este adevarat ca toti ceilalti candidati nu vor fi ceea ce isi doresc toti romanii dar cu siguranta vor fi superiori lui basescu (poate nu-l vor intrece la nesimtire, nepasare, in realizarea propiilor interese si in asigurarea viitorului familiei).
Asa ca, fato,(ca imi permit sa-ti spun asa ca nu esti tu prea invarsta si nu esti tu persoana care ar fi demna de nu stiu cat respect) trezeste-te, si uita-te-n jur, iti place? intr-o astfel de tara vrei sa-ti cresti (viitorul)copil? Daca da ... continua sa faci ceea ce faci
P.S.1:nu are nici o importanta daca vei modera acest comentariu, iti este destinat, tu trebuie sa-l citesti si sa te gandesti putin la ceea ce am scris, nu "prietenii" tai.
P.S.2:Bunul simt? exista in politica din romania? NU-i nevoie sa raspunzi, cred ca mi-am dat seama.
P.S.3:Sa ai parte de tot ceea ce-ti doresti.

Flavyo spunea...

Asta sau asta cu commentul numarul 15 si cu afirmatiile lui/ei ("Asa ca, fato,ca imi permit sa-ti spun asa ca nu esti tu prea --invarsta--?{asa se scrie?} si nu esti tu persoana care ar fi demna de nu stiu cat respect),pe langa faptu ca e destul de analfabet/a in exprimare mai si isi permite sa se pozitioneze undeva deasupra oamenilor de rand,atacand o fata chiar simpatica si de treaba care sincer nu tin minte sa o fi auzind vorbind urat sau jignind pe cineva.O fi vreunul/a de la PNL (care acuma sunt in delirul turbarii,cauzat de alea 20 la suta)de s-a atacat asa....nu ataci asa o femeie si mai ales la ea "acasa" (pe blog).Gunoaiele astea nu mai stiu ce e respectul ,onoarea ei fac cum vor,jignesc pe cine doresc.Nu poti judeca daca o persoana merita sau nu "prea mult" respect,asa cum nici eu nu pot judeca daca mama,prietena/ul sau sora lui/ei merita macar "vreun dram" de respect din partea mea...Parerile lui/ei se potrivesc cu proverbul ala in care se zice ca toti romanii se pricep la fotbal si la politica...aici,zic eu,ca se lasa pareri pro si contra ,formulate intr-un text coerent,pe cat posibil corect gramatical, care sa denote minimum cei 8 (sau 10) ani de scolarizare GRATUITA de baza,indiferent de exprimarea de balta utilizata de persoana respectiva in familie,la birt sau...pe centura. pa pa

ManueLLa spunea...

Pt Anonimul cu Are importanţă: Mă bucur că mi-ai răspuns la post. Ca să îţi dau o replică, o iau aşa pe rând.
1.Sesizez şi eu neajunsurile acestei ţări în momentul de faţă. Crede-mă că am simţit exact momentul când am intrat în criză. Dar mai nou, pe dl Băsescu se dă vina pentru absolut orice se întâmplă. Oi fi eu naivă, că nu am decât 20 de ani, dar să fim serioşi... 30% din populaţia României e NAIVĂ?
2.Apelativul "fato" nu îmi place deloc, şi nimeni nu mi s-a mai adresat aşa vreodată. Şi pentru că nu mă cunoşti personal, te-aş ruga să vorbeşti mai frumos. Apelativele folosite, şi limbajul de asemenea spun multe despre o persoană.
3."trezeste-te, si uita-te-n jur, iti place? intr-o astfel de tara vrei sa-ti cresti (viitorul)copil? Daca da ... continua sa faci ceea ce faci" --- La ce te referi când spui - Continuă ceea ce faci?
4.răspunsul pentru ps1 : Cum ai dat şi tu de acest articol, nu DOAR "prietenii" mei îl pot vedea. E public şi deci îl vede toată lumea.
5.Bunul Simţ în politica românească? Ăsta era marele slogan al PNL-ului în campania asta, ei îl rosteau mereu.
6.răspuns la p3: Îţi mulţumesc pentru urare! Şi eu îţi doresc la fel :)

ManueLLa spunea...

pt Flavyo: Cum spunea cineva mai sus... fel de fel de "specimene" pe la partidele noastre. Însă oricum, nu chestia cu băutura m-a deranjat cel mai mult la petrecerea liberalilor ci faptul că tipul mă obligase să-mi dau jos brăţara cu "Băsescu preşedinte!".
Concluzia ta, de la finalul cometariului tău, sper să nu fie bună. Adică nu trebuie generalizat la maxim. Eu sper totuşi ca odată şi odată justiţia să-şi facă bine treaba, să intre "la răcoare" cei care merită asta, politica să nu se mai împletească cu afacerile, etc. Dar mai avem muuult până acolo. Şi trebe să şi recuperăm timpul pierdut.
ah şi ps: Mersi pentru commentul următor, dar nu era cazul. Mă descurcam şi singură. Am scris articolul acesta exprimându-mi în scris toate emoţiile pe care le-am simţit în seara respectivă, mă gândeam la posibile atacuri. Şi atâta timp cât am fost sinceră, nu au cu ce să mă supere. :-)